Verslagen

Terug

Driedaagse in een dag 2020

Driedaagse in één dag, 13 September 2020

“Je mag de hele route, deel 1 & 2, in één dag rijden!”

 

Ik hoor iedereen al denken: Er waren eens, lang geleden, in een donkere corona periode, van die lichtpunten die het dagelijkse leven opfleurden, maar op een of andere manier dreigen ze te vervagen in herinnering.  Dat zou zomaar kunnen kloppen: de in één dag geconcentreerde 3 daagse hebben jullie tot nu toe “in den Olie” moeten missen! Aan alle onrust en onzekerheid komt gelukkig een einde.

In verband met snel te vergeten restricties op hotel overnachtingen, bar bezoek, tafelschikkingen en aantallen bezoekers in restaurants was een rit over 3 dagen moeilijk, zo niet onmogelijk te realiseren en was al dat moois geconcentreerd in een rit.

De rit begon op een zonovergoten zondagochtend met koffie/thee en lekkers in de tuin van Joke en Stephaan Maas met 24 equipes!  Buiten de routeboeken werden ook de nieuwe visitekaartjes uitgedeeld, die bij het spotten van een geschikt aspirant lid (combi van leuke mensen en klassieker) als aandachtstrekker voor onze club onder de ruitenwisser kan worden geschoven.   

Er kon gestart worden nadat eerst de nodige mankementjes werden opgelost. Je hoeft maar een motorkap open te trekken en je wordt “eervol” vermeld, met foto, in “in den Olie”!  De eer is deze keer aan Ton Mens om zijn Balanza (“Auto van het jaar” geweest in 1965, maar toch door een Engelsman tijdens een buitenlandse rit, fijntjes geplaatste opmerking meekrijgend: “I thought we scrapped them all”. ) weer aan de praat te krijgen.  

De route liep door het buitengebied richting het vliegveld, om verder te gaan richting Best, Son en Boxtel, onderweg de equipes met cryptische vragen tot razernij drijvend, maar wel genietend van ons mooie, groene en op sommige stukken opmerkelijk Brabant.

 Smalle en kronkelige wegen leidden door het groen in het begin van de route bij Knegsel, Zittard en Zand-Oerle, om door activiteiten van Rijkswaterstaat onvermijdelijk aan te komen bij een van de uitwassen van Brainport Eindhoven: de in een brainwave ontstane Flight-Forum.

Na een paar keer het kanaal overgestoken te zijn, gingen we via Best en Son, met een paar noodzakelijke extra verbale aanwijzingen richting  Sint-Oedenrode om aan te komen bij Classic Park voor de lunch.  Op het terras werd soep geserveerd en stonden er broodjes klaar.

Na de lunch was er gelegenheid om het museum in te gaan om ons echt rijk te rekenen! De prijskaartjes bij de auto’s gaf ieder een gevoel van rijkdom met onze eigen gekoesterde bolides.  Buiten op de parkeerplaats stond door onze komst eveneens een hele interessante collectie klassiekers te stralen in de zon, niet onopgemerkt door menig bezoeker!

In de middag werden we getrakteerd op een schitterend stukje Brabant; via Boxtel, langs de Kampina, trokken we richting het Wilhelminakanaal voor een heuse snelheidsproef.

Helaas is een dragrace conform de wet niet toegestaan en werden we, heel braaf, uitgedaagd om over een afstand zo nauwkeurig mogelijk, gemiddeld de 30 km/h te benaderen; ruim onder de maximum snelheid. Doch met de fietsers en paardenkarren op het traject was het soms nog een hele uitdaging om op de laatste 20 meter de verloren gegane seconden nog goed te maken.

Via de Beerzen, Vessem en Hoogeloon toerden we weer heerlijk relaxed richting de Donk in Duizel.

Tja, dan die verdiende eeuwige roem, de vermelding als de grote winnaars in “in den Olie”, het gevoel dat buiten een uitmuntende voertuig beheersing, oplettendheid, scherpzinnigheid, symbiose van rijder en navigator algemeen wordt herkend en geëerd, daaraan kunnen we in dit stukje nog niet voldoen. De tweede prijzen hebben we intussen kunnen achterhalen: Puk en Sophie, proficiat! Maar als de andere winnaars zich melden, kan dit alsnog in een volgende “in den Olie” worden opgenomen. Ik vertrouw op ieders eerlijkheid, want het gaat tenslotte wel ergens over.

Het werd zo tijd om de BBQ aan te steken en ons te goed te doen aan het lekkers dat ons werd geserveerd. Nagenietend, napratend in de zon onder het genot van een natje en een droogje konden we terugkijken op een geslaagde rit!

Maar ik heb ook genoten van het uitzetten van de rit samen met Stephaan Maas. Achter de computer in “Maps” de route maken en samen deze rijden, lol hebben om de bizarre vragen die je kan verzinnen, de foto’s maken, aanleggen op een terrasje om te “proefzitten”, een lekkere lunch onderweg… een dagje uit met de oldtimer en heerlijk rond toeren. Bijna net zo leuk, zo niet even leuk,  als de rit zelf !    (En ruimhartig gecompenseerd door de club).

Het is wederom een vaststaand feit dat de thuisblijvers weer niet weten wat ze gemist hebben!

Uitkijkend naar de drie daagse in drie dagen in 2021!

Groeten Marc Verhagen.