Verslagen

Terug

Openingsrit 2017

Laten we ons even voorstellen. Wij zijn Wim en Tony Hoefnagels. We wonen in Asten, ongeveer een 1/2 uur rijden van Eersel. Via kennissen zijn we jaren geleden lid geworden van de AKK. We houden van reizen en dat is de oorzaak dat we niet zo vaak meedoen met de georganiseerde ritjes. Zondag 2 april waren we wel aanwezig en Joannes maakte daar meteen  gebruik van om ons te strikken voor een verhaaltje in “in de olie “. We hebben de rit gereden met onze Citroen DS.

Bij aankomst in Eersel werden we ontvangen zoals gebruikelijk met koffie/thee en wat lekkers.

Het adres is de Lange Voren 26 . Een mooie en zo te zien complete garage. Het schijnt de hobbyruimte van Henri te zijn. Top !

Er was een flinke opkomst: 23 equipes en de deelnemers hadden er zin in.

De start was om 10 uur en het bleek een massa-start te zijn. Zowat iedereen vertrok tegelijk. Dit had als nadeel dat je lang file moest rijden. Wel leuk voor de toeschouwers zo’n colonne old-timers achter elkaar. Gelukkig loste dit geleidelijk aan vanzelf op. De rit , ingedeeld in 3 delen  had als thema “We komen over de brug”.  Aan de hand van het routeboek met volop foto’s , moesten we de route vinden en de vragen beantwoorden. Het was niet al te moeilijk zodat we ook nog tijd hadden om een beetje rond te kijken

Bij de 1e rit  ging het  door de Regio Eindhoven. Dit was een vraag waar we zelf antwoord op moesten geven, maar de meesten zullen het wel geweten hebben.

Via mooie achteraf weggetjes en volop zonneschijn kon je al goed zien dat de natuur langzaam op gang komt. Je ziet al veel bomen in bloei staan en  links en rechts aspergevelden waar al gestoken word en asperges te koop worden aangeboden. Verder ging het  o.a via de Mortelenroute en kwamen we  bij het kasteel van St. Oedenrode.  Hier was de vraag op hoeveel palen de houten brug stond. Dus auto parkeren en een stukje lopen naar het kasteel. Was een goed idee, want nu weten we dus dat St. Oedenrode een heel mooi kasteel heeft.

Daarna Rit 2: Al gauw genoeg een vraag hoeveel wieken zich bij de oude molen bevonden. Nou die had je gauw geteld, maar in de etalage stonden ook diverse molentjes en telden die nou mee of niet ?Een moeilijke vraag voor velen en ook wij gingen daar in de fout. Het ging verder richting Den Bosch. Veel fietsers op de soms smalle  weggetjes, soms moeilijk om te passeren, maar ook zij zullen zich wel eens gestoord hebben aan al die auto’s. We passeerden enkele waterlopen met borden aan de brug met de naam erop. De vragen  hierover waren dus om te doen. Uiteindelijk kwamen we in Heusden uit. Een mooi plaatsje met veel toeristen. We zouden kunnen parkeren op het Burchtplein, maar gezien het mooie weer vonden veel dagjesmensen een terrasje in de zon ook wel prettig. Het was dus zoeken voor een parkeerplaats. Gelukkig stond de kerk vlakbij en daar konden wij en enkele anderen de auto kwijt. Te voet naar de vismarkt waar we bij de Pannenkoekbakker een kleine lunch hadden ( nee, geen pannenkoek )

Na een drankje en een pasteitje of kop soep  begonnen we aan Rit 3.

Via kruisingen rechts/rechtdoor en dan weer eens links kwamen we weer op de landweggetjes. Ook hier weer ( strik)vragen. Je denkt dat het niet moeilijk is maar je kent de gedachtengang van de uitzetter niet en dat is wel eens lastig! We gaan de pont over, komen langs een dakpannenmuseum, moeten de naam weten van het waterschap en gaan weer terug over det pont. Nu moeten we betalen maar de heenweg was gratis! Zouden ze ons toen over het hoofd hebben gezien.. We komen in Empel bij Den Bosch. Zien op een gegeven moment een richtingaanwijzer dat we maar 5 km van Zaltbommel zijn en verder weer asperges, heel veel asperges. We hebben altijd gedacht dat deze in ZO Brabant en een stukje Limburg groeiden maar dat klopt dus niet.

Na vraag 179 denkt de organisatie dat de meesten het wel gehad hebben na zoveel aanwijzingen en aangezien we nogal een eind van Eersel zitten. In de buurt van Uden / Veghel worden we via de A50 en A 67  weer naar Eersel gestuurd.

Eindpunt Terspegelt.

Na een drankje en enkele bitterballen werden de prijzen uitgereikt. De mooiste prijs werd gewonnen door Rob en Cissy. Zij kregen nl. de “sjoemelprijs”. Rob en Cissy presteerden het om minder km’s te rijden dan de rit lang was. Hadden ze een stuk overgeslagen of soms de km-stand met een “natte” vinger ingevuld ??. In ieder geval hilariteit alom ook bij de winnaars. hiervan. De eindoverwinnaars waren  Ton en Anita Jacobs.

Het was een lange, maar zeer mooie route. De zon was er de hele dag bij en de stemming na afloop was zeer opgewekt.Wij geloven dat iedereen met een zeer voldaan gevoel naar huis is gegaan.

Henry en Joannes, bedankt voor de mooie route en de moeite die jullie daarvoor gedaan hebben.

Wim en Tony Hoefnagels.