Verslagen

Terug

Openingsrit 2019

Openingsrit 2019, zondag 14 april,

Hoe laat begint het? “Half 10 koffie, 10 uur rijden.” Mooi, dan kan ik eerst nog de Formule 1 race afkijken. Om 10 voor 10 komen we binnen bij het startpunt, de Donk.

Wat me direct opvalt is dat iedereen in zijn routeboek of op zijn telefoon zit te turen.

Al snel wordt duidelijk waarom: Peter Brusselers, de organisator, heeft ervoor gekozen om ons eens geen bolletje pijltje maar een doe het zelf pakket voor te schotelen. We krijgen 12 plaatsen en 12 foto’s van molens en mogen het verder helemaal zelf bepalen. Leuk!

We besluiten via Vessem, Oerle, Waalre, Dommelen en Valkenswaard naar de snelweg te rijden om de long distance bestemming Stramproy te bereiken, het dorp van de Zangeres zonder Naam, waar zelfs 2 molens bewaard zijn gebleven. Hier gaan we naar later blijkt de fout in door vast te stellen dat er een beeld voor de gevel staat en de vuilnisbak over het hoofd te zien. Te vol van de leien op de kap die eiken shingles blijken te zijn.

Dan verder via Budel Schoot, Budel en Leende Strijp richting lunch. Waarom is toch de helft van die molen in Budel grijs geverfd? Misschien een compromis tussen man en vrouw bezitters, suggereert Line. Zou kunnen, ik heb geen idee. Dan rijdt er iemand van het terrein weg in een busje en ik kan hem nog net staande houden. Hij verklapt mij, na enig aandringen het geheim van de regenzijde en de bescherming tegen doorslag.

Tevreden voegen we ons bij het lunchende gezelschap voor de soep met broodjes na onderweg nog even asperges voor het avondmaal te hebben ingeslagen.

Na de lunch is het laatste deel zo gefikst en netjes op tijd vervoegen we ons weer in de Donk, een leuke ervaring en een boel molenkennis rijker. Als enig nadeel ervaren we dat we elkaar onderweg wel veel minder vaak tegenkomen en ik dus niet veel anekdotes over onderweg te melden heb….

Peter Koppens