Verslagen

Terug

Technische dag 2017

Technische dag bij Jan van Elderen op 9 juli 2017

Op de uitnodiging om zijn “hobby” werkplaats te bezoeken met uitleg en rondleiding van Jan reageerden de 11 grootste techneuten van onze club. Natuurlijk 11…..
Harrie Verstappen opperde om gezamenlijk vanaf zijn tankstation te vertrekken.

Het is 9 juli en het grootste deel van de genodigden arriveert daar rond 13.00 uur om, na wat autoklets en een bakkie koffie met cake van Harrie, naar Overpelt te vertrekken.
Harrie rijdt met zijn Speedy A-Ford een toeristische route voorop en wij kunnen maar met moeite volgen. De 41 paardenkrachten met lange slag blijken, zelfs na 88 jaar, in staat een behoorlijk koppel te leveren. Ik heb de eer dat oud lid en elektronica expert Dorus de Vries met me mee rijdt en zal dus een stuk wijzer bij Jan aankomen.

Aangekomen in het walhalla worden we hartelijk ontvangen door Jan, Maria en hun zoon Bas, die ook auto-maf blijkt te zijn. Een bende auto-mafkezen betrekt de mooie werkplaats. Daar trekken de inhoud aan prachtige auto’s, techniek, elektronica en de direct enthousiaste verhalen van Jan en zijn zoon meteen de aandacht van de AKK techneuten.. Na een kwartiertje is de geur van de heerlijke taart en koffie waar Maria met liefde voor zorgde, toch zo aantrekkelijk dat de aandacht voor de techniek, zij het kort, verslapt.

Zoon Bas en zijn prachtige Chevrolet uit Cuba staan samen te stralen in de ingang van de garage. Je wordt er meteen vrolijk van…. Het vrolijke altijd muziek makende en dansende Cubaanse volk lijkt aanwezig als je het kleurenspel van deze slee ziet.

Binnen staan o.a. twee racemonsters waar vader en zoon, op het circuit, elkaar het leven zuur mee maken. Een BMW met een “leuke” V8 motor van Bas en een bijzonder “gekietelde” Ford Sierra Cosworth van Jan.
Jan heeft een rijke racehistorie. Begonnen met rallycross in 1974 met een Fiat 850 en daarna Daf 55 met Renault Gordini motor. Later heeft hij veel successen behaald met Ford Cosworth in versies tot 550 pk! Voor een overzicht: zie de foto’s op de website. Trouwens sowieso leuk daar de foto’s te bekijken van deze dag.

We kijken onze ogen uit naar de restauratie projecten een perfectie om van te smullen!
De Jaguar XK 150 waar Cees in zijn enthousiasme bij het opsporen van het koelprobleem tot 3x toe zijn hoofd stoot aan de motorkap is een prachtig exemplaar. Jan vertelt van de restauratie en heeft een hele serie foto’s. Indrukwekkend!

Daarnaast de E-type die met grote precisie wordt opgebouwd voor het circuit. Ik zie in gedachten dat mooie zilvergrijze gevaarte al rondjes gummen in de Le Mans Classic.
Ook deze restauratie/ombouw is weer een heel verhaal.

Dan de Kermit groene Porsche in opbouw. Dat gaat ook een monster worden. Een zorgvuldig gerestaureerde carrosserie staat te wachten op verdere afbouw.

De Porsche motor in de standaard is een juweel op zich. Jan bouwt Porsche motoren om naar “Twin-Spark”

Het enthousiaste verhaal over de ontsteking die hij daarvoor maakt en het verschil tussen transistor en thyristor kan ik alleen aannemen, maar begrijpen ……..

Wat me wel duidelijk is, is dat het een hele korte ongelooflijk hoge spanning kan leveren. Lijkt me dus best een “mooi vonkje”. En dan twee per cilinder… dat moet wel goed verbranden daar in die gorgelende 6 cilinder boxer…..

Nu ik zo zit te schrijven realiseer ik me dat het een blad van 50 bladzijden gaat worden als ik doorga. Jan vertelt nog over het Jaguar motorblok waar hij mee bezig is en nog veel meer.

Tja, Jan…. vervelen is er voorlopig niet bij en dat deden wij ons ook geen moment die middag.

Namens alle aanwezigen:
Met veel dank en mooie herinneringen kijken we terug op deze interessante middag.

Stephaan Maas

Voor wie meer wil weten:
Kijk ook op: www.raceservice4u.com (daar is alles te zien)