Verslagen

Terug

Technische dag 2019

TECHNISCHE DAG A K K TE LIER /B OP ZATERDAG 16 MAART 2019

 

Op bovengenoemde zaterdag hebben 22 personen die de A K K een goed hart toedragen een bezoek gebracht aan het ABARTH WORKS Museum in de stad Lier. Onze gastheer was Guy Moerenhout, coureur uit de stal van Carlo Abarth. Begin jaren tachtig heeft Guy van Moerenhout met zijn Land-Rover de rally Parijs-Dakar en de Safari Rally in Zaïre gereden.

In 2007 is hij gestart met het aanleggen van een verzameling auto’s, waaronder de Fiat-Abarth 1300 / de Fiat Torpolino 500 A /de Spider / de Zagato / de Abarth-Simca 2000 / de Lada 1500 etc. etc. In totaal omvat zijn verzameling momenteel 320 auto’s. Onderdelen voor de Abarth auto’s zijn uit voorraad leverbaar.

Wie was ABARTH ?

Carlo Abarth is in 1908 geboren in Oostenrijk en heeft op een zeker moment de Italiaanse nationaliteit aangenomen. Op jeudige leeftijd is hij bij Ferrari als coureur in dienst getreden, vele rallyoverwinningen staan op zijn naam. In de jaren daarna, heeft hij zich ontwikkeld als producent van auto’s en als autotuner.

Carlo Abarth werkte nauw samen met autofabrikant SIMCA. In 1971 ging hij een samenwerking aan met FIAT, uit deze samenwerking ontstond het merk FIAT-ABARTH 750 Carlo was een specialist in het ontwerpen van stille uitlaatpijpen en in het tunen van motoren, hij had een feilloos gevoel voor marketing.

Hoe is deze technische dag tot stand gekomen ?

Het voorbereidende werk werd gedaan door Stephaan Maas. De dag zelf werd op voortreffelijke wijze geleid door Karin en Frans Verstappen. Het bestuur werd vertegenwoordigd door Joannes Collette. Joannes kwam regelrecht vanuit de Franse Alpen naar Lier gereden, chapeau. De routebeschrijving voor de terugweg naar Eersel was door Simon Maas op papier gezet.

Dit verslag wordt omlijst met foto’s gemaakt door Theo Hendriks. Tijdens de nazit vertelden Theo en Marin aan degenen die het niet wisten, dat zij de ontwerpers waren van het AKK logo. Hierin is verwerkt de AKK levensboom, een tandwiel en op de achtergrond de Brabantse vlag. Ook het ontstaan van de naam van ons clubblad “In den Olie” werd uit de doeken gedaan.

Beide heren zijn levensgenieters en waren samen met enige regelmaat flink In den Olie, maar ook tijdens hun werkzaamheden, hadden zij met product olie te maken. Voor de liefhebbers door Theo aanbevolen, op You-Tube naar de hiernagenoemde filmpjes te kijken: Fiat 1200 TV Spider 1958 en naar de Highlights of the Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2018, www.concorsodeleganzavilladeste.com

Wij kunnen terugzien op een geslaagde dag.

Eersel, maart 2019

Rob Klemann