Verslagen

Terug

Voorjaarsrit 2021

Voorjaarsjaarsrit  6 juni 2021.

 

We kunnen weer helemaal los! In onze bubbel van dubbel vaccineerden creëren we met onze club een eiland van veiligheid en mag er voorzichtig aan worden gedacht de handen in de nabije toekomst weer te gaan schudden!  Deze en verdere aanrakingen gebeuren natuurlijk wel buiten de verantwoordelijkheden van de club. Immers, te abrupte en te innige knuffels kunnen al snel leiden tot ontwenningsverschijnselen en gezien worden als een te bruuske invasie op de in het afgelopen jaar opgerekte comfortzone. 

Onder een heerlijke voorjaarszon verzamelde onze club zich op het terras van de Donk waar we worden verwelkomd met koffie, thee en een lekker stukje vlaai. Omdat niet alleen de comfortzone is opgerekt tijdens corona en het ontbijt nog onlangs werd genuttigd, was het gevaar om sommigen teleur te moeten stellen met de mededeling dat de vlaai op was, afgewend. 

Joannes verdeelde de routeboeken zonder het gedoe met betalen!  Weer terug naar een volledige club-agenda is een feestelijke aangelegenheid en daarom is deze rit volledig gesponsord door de club!

 

De bolides werden opgezocht en in een bijna Le-Mans start vertrokken we westwaarts. Het weer was heerlijk, iedereen die kon reed dakloos.

Er was duidelijk moeite gestoken om de route te laten lopen over zo smal en landelijk mogelijke wegen met gemiddeld om de 900 meter (in het Nederlandse deel zelfs om de 600 meter) een aanwijzing om van richting te veranderen. Hierdoor werd het compacte deelnemersveld als snel uit elkaar getrokken en moest ieder toch navigeren op de aanwijzingen in plaats van de achterlichten van de voorganger. Overigens was de route relaxed te rijden, zeg maar “tourklasse” pur sang.   De tocht leidde ons langs Hoogeloon, Casteren, Bladel, Lage Mierde richting de Belgische grens.  In België werden we getrakteerd op landweggetjes gemaakt van betonplaten met een duidelijk voelbare voeg die het gevoel van vroeger weer in ons opriep. Hiervoor moet je tegenwoordig echt de grens over. Via Ravels arriveerden we in Oud-Turnhout waar we heerlijk konden lunchen op een goed verscholen binnenplaats waar een hip-fusion gelegenheid was ingericht met tentzeilen en omgebouwde zeecontainers.   Dus niet aan de frieten maar onder de zon kon worden genoten van spicy garnalen of Thais-Vlaamse curry. 

Na de lunch gingen we zuidoostwaarts door de omgeving Corsendonk. In sommige etablissementen wordt het drinken van het hier bekend geworden bier tot kunst verheven en mag het slechts door gecertificeerde schenkers worden geserveerd!  We passeren de Priorij Corsendonk, intussen is het een congrescentrum geworden en niet de brouwerij met terras helaas. Via Dessel steken we het Kanaal Bocholt-Herentals over en rijden we  langs het Zilvermeer, zeg maar de Côte d’Azur van Vlaanderen (of in ieder geval een vakantie streek met zand en water).  Tussen Lommel en Luyksgestel passeren we de grens en moeten concluderen dat België erg mooi is, maar dat ruimtelijke ordening en wegenbouw niet de belangrijkste kwaliteiten zijn van onze zuiderburen. Wat is ons Brabant dan toch mooi!

De route leidde ons naar De Dommelstroom in Dommelen waar voor de club aan de achtkant een mooi terras was opgezet met uitzicht op de auto’s.

Heel tof dat Nol Baijens zich beschikbaar stelde om de motorkap open te gooien om “eervol”, met foto in het verhaal opgenomen te worden. 

Genietende van de middagzon werden de prijzen, Belgische lekkernijen, specialiteiten uit de doorkruiste streek, uitgereikt aan Equipe Ton en Stijn van Dongen  en equipe Henry Wissing/Stephaan Maas die de geschiedenis ingaan als gedeelde eerste prijs winnaars van de voorjaars rit 2021!   Een hele mooie derde plaats was weggelegd voor Equipe Raijmakers! Om ook de minder fortuinlijke onder ons in het zonnetje te zetten had Joannes nog een speciale “milieu prijs”:  Ter bevordering van de biodiversiteit, die door de uitstoot van onze oldtimers onder druk zou kunnen komen te staan, worden vogels gemotiveerd meer vegetarisch te eten in de vorm van zaden, in plaats van insecten die het in deze tijd toch al moeilijk hebben.  De zakken vogelzaad werden door  Equipe van de Ven en Equipe Schuttelaars in grote dankbaarheid en vol van het groene gedachtegoed in ontvangst genomen! 

Ellen Verhagen met Sara in haar eigen bolide kwamen de club in Dommelen weer begroeten en nog even mee aanschuiven op het terras.

De achterblijvers weten weer niet wat ze gemist hebben.

 

Als organisatoren vonden Joannes en ik het weer een geweldige dag. De ritdag was top, maar ook hebben we veel plezier beleefd aan het uitzetten en het ervaren dat alles plezierig verloopt. Toerend over allerlei landweggetjes met onderweg de lunchplaats testen met een mede-clublid , een terrasje mee pikkend is en blijft genieten. 

We kijken weer uit naar de volgende AKK activiteit

 

Groeten Marc Verhagen